Vesi on ihmiselle todellinen elämän eliksiiri. Suositusten mukaan aikuisen tulisi juoda päivittäin vähintään litra vettä. Vesissä on kuitenkin eroja, kuten viineissäkin. Puhdas vesi ei ole edes Suomessa itsestäänselvyys.

Tilaa suppea vesinäyte Tilaa laaja vesinäyte

Tarkka paikka

Juomavesikaivosta pitäisikin ottaa joka vuosi vähintään bakteeriviljelmä, jotta tiedetään, onko vesi puhdasta. Bakteereja voi joutua veteen monin tavoin. Kaivossa voi olla reikä, joka päästää sade- tai pintavedet kaivoon, eikä veden saastumista pysty näkemään paljaalla silmällä. Huono vesi ei välttämättä haise eikä vaihda väriä. Se voi näyttää täysin puhtaalta, mutta sisältää haitallisia bakteereja. Sellainen tilanne ei parane ajan kanssa.

Älä totu bakteereihin

Ihmisen elimistö saattaa tottua pieniin, joskus jopa suurempiin määriin bakteereja. Siten edessä saattaa olla tilanne, jossa talon asukasperheen elimistöt ovat altistuneet saastuneelle juomavedelle ja pystyvät sietämään sitä, mutta vieraiden elimistöille tilanne on täysin eri. Eräiden asukkaiden kaivossa asui rottalauma, mutta asukasperhe ei ollut huomannut asiaa. Perheeseen vierailulle tulleet henkilöt saivat samaa vettä juotuaan pahan mahataudin, ja koko tilanne paljastui kaikessa karmeudessaan.

Milloin on paras aika ottaa vesinäyte?

Vesinäytteen ottamiselle paras aika on sulamisvesien jälkeen eli kun lumet ovat sulaneet. Kesämökeillä näyte on hyvä ottaa aina kauden alkaessa. Usein talvella sataa niin paljon lunta, että kaivoihin voi päästä valumavesien mukana runsaasti bakteereja sekä pieneliöitä. Vesinäyte kannattaakin ottaa joka vuosi, ettei epämiellyttäviä yllätyksiä pääse tapahtumaan. Näytteenotto on helppoa, ja annamme siihen tarkat ohjeet.

 

Paljas silmä ei tunnista saastunutta vettä

Laajempi vesinäyte kannattaa ottaa noin kolmen vuoden välein. Maaperä elää koko ajan, ja peruskallioon ilmaantuu uusia halkeamia, joista virtaa ongelmallisia aineita juomaveteen. Raudan ja mangaanin erottaa usein paljain silmin vedestä, koska niistä kertyy kaakeleihin ruskeaa pinttymää. On kuitenkin myös paljon sellaisia alkuaineita, joita ei voi huomata aistinvaraisesti. Esimerkiksi syöpää aiheuttavat arseeni tai radon on mahdollista löytää vain vesinäytteiden avulla. Eli jos et tutkituta vetesi laatua tasaisin väliajoin, saatat juoda vuosikausia arseenipitoista vettä.

Pieni hinta

Vesinäytteiden laboratoriotutkimuksen hinnat ovat pieniä siihen nähden, että voit olla varma omasta ja perheesi juomaveden laadusta. Teemme tilaamisen asiakkaillemme mahdollisimman helpoksi ja voitkin katsoa ajantasaiset näytepakettien hinnat verkkokaupastamme tai soittaa ja kysyä tarkempia lisätietoja puhelinnumerosta 0400 309 007.

Tilaa suppea vesinäyte Tilaa laaja vesinäyte

Kategoriat: Vesihuolto