HRV Huvila ja Huussi ohjelmassa – näin Samu Haberin rengaskaivo huollettiin

14.03.2022

HRV-Palvelut saivat alkukesästä 2021 mieluisan yhteydenoton, kun kaivohuoltoammattilaisia pyydettiin Huvila ja Huussi ohjelmaan huoltamaan erään rokkarijulkkiksen rengaskaivoa. Tässä blogitekstissä kerromme, kuinka Samu Haberin rengaskaivo huollettiin ja paljonko kyseinen kaivohuolto maksaa.

Kaivo sijaitsi meren rannalla ja halusimme varmistua siitä, että kaivoveteen ei pääse merivettä. Kävimme tämän vuoksi katsastamassa kaivon etukäteen ja varmistuaksemme siitä, että kaivossa ei ole suolaa, otimme vedestä vesinäytteen ja veimme sen laboratorioon testattavaksi. Vesinäytteessä näkyi bakteereja, mutta suolaa ei löytynyt. Suolainen vesi olisi voinut tukkia veteen suunnitellun uppopumpun aiheuttaen laiterikon, sekä viherkasvit eivät pidemmän päälle tykkää suolaisesta kasteluvedestä. Bakteereista päästään eroon kaivohuollolla ja desinfioinnilla. Muita teknisiä, kaivohuollon toteuttavaa tahoa kiinnostavia tietoja olivat syvyys (n. 3m) sekä kaivon halkaisija (80cm).

Pieni vesinäyte suositellaan otettavan vuosittain, ja laaja vesinäyte kerran kolmessa vuodessa. Lue lisää vesinäytteestä täältä: https://hrv.fi/vesihuolto/vesinayte/

Samu Haberin kaivo ja kaivossa ollut käsipumppu lähtötilanteessa

Kohteen piha-ala oli laaja, kuten ohjelmassa hyvin huomataan. Suunnitteluvaiheessa käytiin keskustelua siitä, riittääkö rengaskaivosta tuleva vesi koko uuden pihan kasteluun. Normaalissa käytössä kaivossa oleva vesi olisi riittänyt hienosti, mutta koska nyt kasteluun uuden nurmialueen istutuksen yhteydessä tarvittiin paljon vettä, päädyttiin siihen että kaivoa myös hieman syvennetään, jotta siitä saadaan varmistettua veden riittävyys kasteluun. Kaivon syventäminen on mahdollista kaivoille, jotka eivät ole rakennettu kallion päälle tai missä ei ole isoja kiviä estämässä syvennysputken asennusta. Kaivovettä olisi tarkoitus käyttää siis kasteluun sekä saunan pesuvedeksi.

Kaivovedestä tulisi saada kasteltua paljon pinta-alaa.

Esikartoituksessa huomattiin myös, että kaivon päällä ollut käsipumppu ei enää palvelisi uudessa pihassa ja se päätettiin korvata uppopumpulla. Myös kaivon kansisto oli huonossa kunnossa, ja näin kaivon päälle päätettiin asentaa uusi kansipaketti alumiinisella, lukittavalla huoltoluukulla ja kesävesi-ilmahatulla.

Huoltopäivänä paikalle saavuttiin rengaskaivohuoltoihin erikoistuneella kalustolla. Huoltomiehinä tällä kertaa toimivat itse toimitusjohtaja Reima Viljanen ja Tampereen toimipisteen työnjohtaja Juha Riikonen. Tontilla oli käynnissä aika paljon tohinaa, sillä myös saunarakennusta ja piha-alueita rakennettiin valmiiksi kovaa vauhtia.

Tampereen toimipisteen työnjohtaja Juha Riikonen yhdessä kaivohuoltokaluston kanssa.

Huoltotoimenpiteet aloitettiin rengaskaivon pesulla ja lietteen poistolla. Kun kaivon pohja saatiin esiin asetettiin syvennysputki paikalle ja aloitettiin sen asentaminen. Syvennysputki asennetaan pohjaan painamalla sitä ja saman aikaisesti imemällä putken keskeltä kaivon pohja-ainesta pois. Näin putki asentuu paikalleen kuin itsestään. Putken asennuksen jälkeen huoltoa jatkettiin normaalin protokollan mukaan: pohjalle asetettiin suodatinhiekkaa ja kalkkia, jolla pohja saatiin rauhoittumaan ja siistiksi. Ohjelmassa kuullaankin Riikosen toteavan: “Ai että tuli komeennäkönen pohja!”.

Rengaskaivon huollon aluksi pohjalta imetään lietteet ja kaivonrenkaat pestään.

Rengaskaivon huolto onnistui erittäin hyvin, sillä pohjalietteiden pesun ja syvennysputken laiton jälkeen huoltajat oikein tunsivat, kuinka kaivossa aukesi vesisuoni ja sinne alkoi virrata lisää vettä erittäin hyvällä tuotolla. Huoltoa jatkettiin tämän jälkeen tavanmukaisesti kaivonrenkaiden saumaamisella, joka on tärkeä toimenpide bakteerien poissapitämiseksi. Saumaaminen toteutetaan elintarvikehyväksytyllä pikalaastilla, joka kovettuu nopeasti ja estää sulamisvesien ja syyssateiden aikana tulevien vesien pääsemisen kaivoon. Uusia kaivoja harvoin saumataan sisältä päin, joten tämä onkin nykypäivän kaivohuoltojen yhteydessä erittäin suosittu ja tarpeellinen toimenpide. Saumojen vuotaminen on syyssateiden ja kevään sulamisvesien aikaa yleisin kaivoon bakteeria aiheuttava yksittäinen tekijä.

Rengaskaivon huolto
Juha Riikonen tyytyväisenä onnistuneen saumauksen jälkeen.

Saumauksen jälkeen siirryttiin uppopumpun kimppuun. Kaivoon asennettiin paineautomatiikalla varustettu Grundfoss SBA 3-45A avokaivopumppu. Pumppuun asennettiin myös automaattiventtiili, mikä tyhjentää putken niin, että se ei pääse talvella jäätymään. Automaattiventtiilin hyöty on siinä, että järjestelmää voi käyttää niin kesällä kuin talvella.

Kaipaatko laadukasta pumppua ja sen asennusta? Toimitamme ja asennamme Grundfossin, Wilon ja Pumppulohjan laadukkaat kaivopumput. Lue lisää kaivopumppu -sivultamme osoitteesta https://hrv.fi/kaivopumput/avokaivopumput/

Lopuksi rikkinäinen, puinen kansi uusittiin kansipaketilla, johon asennettiin alumiininen, lukittava huoltoluukku ja kesävesi-ilmahattu vesiputkelle, johon yhdistettiin vesihana veden ottamista varten. Puiset kannet saattavat olla jopa turvallisuusriski mökkiympäristössä. Ennen kaikkea pienet ja vähän isommatkin eliöt pääsevät sisään pilaamaan kaivoveden, mutta hauraat kannet saattavat olla myös vaarallisia leikkiville lapsille.

Rengaskaivohuollon viimeinen toimenpide on desinfiointi, joka suoritetaan yleensä natriumhypokloriitilla. Desinfiointiaineen annetaan vaikuttaa 24h, jonka jälkeen kaivovettä on pumpattava niin kauan, että kloorin haju poistuu vedestä. Lisäksi jätimme Samun tehtäväksi ottaa vielä uusi vesinäyte, jotta voidaan voidaan varmistua siitä, että bakteeri on poistunut kaivosta. Vesinäyte on hyvä ottaa kaksi viikkoa huollon jälkeen.

Mitä näin monipuolinen kaivohuolto sitten maksaa? Toteutamme kaivohuollot urakkahinnoilla, joissa lähtöhinta alle kuusi metriselle kaivolle kesällä 2021 oli 1199€. Tämän lisäksi saumat veloitetaan toteutuman mukaan, tässä tapauksessa 70€/sauma. Yhteensä Samun kaivon huollolle tuli siis hintaa 1479€. Rengaskaivopumppu asennettuna maksoi 620€ ja kansipaketti 495€. Laaja mikrobiologinen vesinäyte maksoi 300€, joten yhteensä huollon kokonaishinnaksi tuli 2894€, sisältäen arvonlisäveron 24%.

Samu Haberin kaivohuollon ja pumppuasennuksen kustannukset eriteltynä HRV:n kesän 2021 hinnoilla:

  • Rengaskaivon huolto 1199€ + 4 saumaa (70€/sauma) = 1479€
  • Grundfoss SBA 3-45A asennettuna huollon yhteydessä = 620€
  • Kansipaketti kesävesi-ilmahatulla ja alumiinisella lukittavalla huoltoluukulla = 495€
  • Laaja mikrobiologinen vesinäyte = 300€

Yhteensä: 2894€

Katso hinnat ja tilaa oman rengaskaivosi huolto verkkokaupastamme:

Kokonaisuutena osallistuminen ohjelmaan ja sen kuvauksiin oli mahtava kokemus ja nähtäväksi jääkin, nähdäänkö meidät vielä uudestaan ohjelmassa..

Katso Huvila ja Huussin kauden 13 ensimmäinen jakso ”Rokkistaran päheä piha” alla olevasta linkistä. HRV:n osuus alkaa kohdassa 17:30.

https://www.ruutu.fi/video/4048359