Vältä nämä kolme kaivohuoltovirhettä

24.05.2023

Puhdasvesikaivon huoltaminen on arkipäivää monelle suomalaiselle, joka asuu ympärivuotisesti tai lomakausia kunnallisen vesijohtoverkoston ulkopuolella. Puhdas vesi on elintärkeää terveytemme kannalta, minkä vuoksi onkin tärkeää valita kaivohuoltaja tarkasti, eikä asian kanssa kannata mennä sieltä mistä aita on matalin. Kukapa meistä haluaisi juoda likaista tai saastunutta juomavettä. Kaivohuoltojen erityisasiantuntijamme Petri Tamminen istui alas ja kertoi meille rengaskaivohuollon yleisimmät sudenkuopat ja kuinka välttää ne.

1. Puhdasvesitöitä ja jätevesitöitä samalla kalustolla

”Ensimmäinen mitä tulee välillä vastaan on se, että tehdään puhdasveden huoltotöitä sellaisella kalustolla, jolla tehdään myös jäteveden kanssa töitä. Asiakas ei voi olla varma, että imuletkut ovat erit, kuin edellisellä jätevesikeikalla, eikä asiakas voi varmistua siitä, että säiliö on pesty välissä. Vaikka säiliö pestäisiin ja desinfioitaisiin välissä, voi sinne silti jäädä jäämiä rasvasta tai jätteistä, joita säiliössä on käsitelty. Sehän on mielestäni suorastaan ällöttävää”, pudistelee Tamminen päätään.

”Jätevesiviemäreiden huoltotöitä tehdään usein järvivedellä. Puhdasvesityöt, kuten kaivohuoltotyöt on suoritettava aina puhtaalla vedellä, joka haetaan vesipostista tai muusta vedenottopaikasta”, jatkaa Tamminen.

HRV suorittaa kaikki puhdasvesityöt siihen suunnitellulla kalustolla, eikä tällä kalustolla suoriteta muita kuin puhdasvesitöitä. HRV käyttää myös aina puhdasvesitöissä puhdasta vettä.

Petri Tamminen on pitkän linjan kaivoasiantuntija, joka toimii Pirkanmaan aluejohtajana ja vastaa alueen puhdas- ja jätevesipalveluiden myynnistä.

Voiko kaivon puhdistaa ja tyhjentää itse uppopumpulla ja painepesurilla?

Usein käydään keskustelua siitä, voiko kaivon puhdistaa myös pienemmällä kalustolla, esimerkiksi uppopumpulla ja painepesurilla. Aika ajoin meiltä kysytäänkin vinkkejä kaivon puhdistukseen itse. Kaivohuolto uppopumpulla ja painepesurilla voi onnistua mataliin kaivoihin, mutta hyvää lopputulosta sillä ei saa, eikä yli kolme metriä syvempiä kaivoja saa kunnolla puhdistettua. Kun kyseessä on puhdas juomavesi, on syytä olla tarkkana, että kaivo tulee täysin puhdistetuksi.

2. Lietteen poisto uppopumpulla

”Toinen selkeä ongelma ja harhaluulo on se, että uppopumpulla kaivovesi saataisiin puhdistettua. Uppopumpulla ei pystytä poistamaan kaivosta kaikkea pohjan lietettä järkevässä ajassa niin, että vesi kirkastuisi puhtaaksi. Uppopumpulla vettä poistettaessa pumppu menee helposti tukkoon ja tällöin pumppua joudutaan puhdistamaan kesken prosessin, mikä hidastaa työn suorittamista. Uppopumppu ei myöskään ole läheskään niin tehokas, kuin imupaineauton sisältämä imupumppu.”

Mikäli ongelmia ei muodostu kaivon tyhjennyksessä, ilmenee ongelmia viimeistään kaivohiekan ja kaivokalkin asettamisen jälkeen.

”Hiekasta ja kalkista tulee veteen pientä pölyä, joka puhdistetaan vielä hiekan ja kalkin asettamisen jälkeen. Uppopumpulla joudutaan odottamaan kaivon täyttymistä, jotta pöly sekoittuu veteen. Pölyä jää silti herkästi veden pinnalle, eikä kaivovettä saada täysin puhtaaksi ja kirkkaaksi uppopumpulla”.

3. Kaivohuolto painepesurilla

Kolmantena sudenkuoppana Tamminen mainitsee tehottomat pesurit, siis perinteiset painepesurit. Jotkut toimijat tarjoavat kaivon puhdistusta myös painepesurilla ja moni pohtii, voisiko kustannussäästöjen merkeissä kaivoa pestä itse painepesurilla.

”Matalat kaivot on mahdollista puhdistaa painepesurilla, mutta puhdistus on hyvin tehotonta. Esimerkiksi käyttämästämme säiliöpesurisuuttimesta lähtee kuusi vesisuihkua ja se pyörii jatkuvasti pesten kaivon seinämiä vaakasuorasti kaivon sisällä. Painepesurista puolestaan lähtee vain yksi suihku ja pesu tapahtuu monesti kaivon päältä, eikä kaivon sisältä”, täsmentää Tamminen.

”Mikäli yksityishenkilö ajattelisi suorittaa kaivon pesun kaivon sisältä painepesurilla, sisältyy siihen tietysti aina työturvallisuusriski, kun mennään kaivoon. Ammattilaiset käyttävät kypärää, valjaita ja varmistusvaijeria kaivon mennessään. Tämän lisäksi mukana on aina turvahenkilö, jolloin työturvallisuus on varmistettu.”

”Emme missään tapauksessa siis suosittele kaivon huoltoa tai puhdistusta itse. Siinä on aina iso riski, että kaivoon jää bakteeria ja juomavesi jää likaiseksi. Kaivon sisältä pestessä pesu sisältää aina työturvallisuusriskin”, huomauttaa Tamminen.

Muista kilpailuttaa kaivohuoltopalvelusi

HRV tarjoaa asiakkailleen maksuaikaa osamaksulla ja talvella kaivohuoltoa myydään alennettuun hintaan, mikä mahdollistaa aina palvelun hankinnan ammattilaiselta.

”Huomauttaisin vielä loppuun, että kaivohuolto kannattaa aina kilpailuttaa, sillä tarjoajia on markkinoilla monenlaisia. Hinnoissa on iso haitari, kuten myös työn laadussa. Kannattaa aina tutustua kaivohuoltopalveluita tarjoavaan yritykseen huolellisesti ja pyytää tarjous useammalta toimijalta. Näin voi varmistua siitä, että saa luotettavan ja asiantuntevan toimijan huoltamaan vesikaivonsa”, huomauttaa Tamminen vielä lopuksi.

Tutustu kaivohuoltopalveluihimme alta: